4.12.06

Un salt per al comerç de Reus


El Ple de l’Ajuntament de Reus celebrat el divendres 1 de desembre ha pres importants decisions en matèria de política comercial, un sector bàsic de l’economia de la nostra ciutat. Per un costat, hem aprovat inicialment el document de revisió del vigent Programa d’Orientació per als Equipaments Comercials (POEC), que data de l’any 1998.

Fa vuit anys, Reus va demostrar la seva capitalitat comercial en aprovar el primer POEC de tot Catalunya. El temps passat ja feia necessari adaptar aquest document a la nova realitat comercial i al creixement de la ciutat, i ara era el moment més oportú, amb la recent aprovació del nou Pla Territorial Sectorial d’Equipaments Comercials de Catalunya (PTSEC), per part de la Generalitat. En aquest sentit, el nou POEC de Reus fa tot un seguit de recomanacions estructurals i comercials a desenvolupar, tot distingint tres zones de la ciutat amb característiques i necessitats diferents.

En la zona centre es fa una aposta de consolidació del petit comerç especialitzat, amb l’increment programat de zones de vianants, l’augment d’oferta comercial i de places d’aparcament a la nova àrea del Pallol, i un pla de dinamització específic liderat per la nova AIE que integra totes les entitats comercials. Al voltant dels passejos i rieres, l’opció serà millorar l’accessibilitat amb els nous pàrkings de l’antiga Hens i el futur pàrking soterrat de la Riera Aragó, millorar la imatge i la qualitat dels establiments existents, i desenvolupar plans de dinamització singularitzats. En la zona més exterior, caldrà donar servei a les necessitats de les noves àrees residencials, i especialment, a la gran capacitat d’atracció del centre comercial i d’oci que se situarà a l’actual Fira de Reus.

Precisament, l’altra gran decisió municipal del darrer plenari ha estat l’adjudicació de la concessió administrativa sobre aquest espai al projecte presentat per l’empresa Metrovacesa. Ha estat una decisió complexa, atesa l’alta qualitat de les quatre propostes existents, totes elles de grans operadors comercials a nivell espanyol i europeu, com és la guanyadora, ja que també havien concorregut Realia, Grupo Lar-Eroski i l’holandesa Rodamco.

Vull destacar la rapidesa i diligència dels responsables municipals implicats en aquesta decisió. El dia 14 de febrer d’enguany vaig pronunciar la conferència anual del Col·legi de Periodistes al Centre de Formació de la URV al Mas Miarnau, on vaig dir que a Reus tindria el millor equipament comercial per fer front a la competència de l’entorn més immediat, i avui, nou mesos i mig després, el plenari municipal ja ha pres la decisió.

Finalment, el projecte de Metrovacesa és el més potent dels presentats, des de tots els punts de vista (econòmic, arquitectònic, per la seva sostenibilitat, etc…). A més, aquest grup empresarial ofereix les màximes garanties per a la ciutat de Reus, atès que aviat construirà a Madrid l’equipament Atlantys, que serà el major centre comercial d'Espanya i un dels més grans d'Europa, amb 400.000 m2, i ja fa anys que gestiona amb èxit un equipament modèlic com és La Maquinista de Barcelona.
Per a l’Ajuntament de Reus també ha estat fonamental en la decisió final la xifra de llocs de treball que s’estima que es crearan al nou espai comercial i de lleure familiar (1.200 directes i 800 indirectes), i el fet que el nou centre complementarà de la millor manera el comerç tradicional del centre de Reus. En aquest sentit, Metrovacesa es compromet a què la instal·lació aculli un 48% de comerç local, que se sumaria a un 9% de comerç internacional i un 43% de comerç nacional.

L’important canon periòdic que aportarà Metrovacesa a la ciutat (2.200.000 euros cada any) ens permetrà finançar la construcció del nou palau de fires i congressos a la zona del Tecnoparc, a Bellissens. A més, no hem d’oblidar que el règim de concessió administrativa establert comportarà que en cinquanta anys, el 2056, la finca i l’equipament construït per l’operador comercial retornin a la plena possessió del municipi, que els podrà destinar a les necessitats que tingui la ciutat en aquells moments.

El nou POEC i el futur centre comercial i d’oci de l’Avinguda Sant Jordi són dues apostes necessàries per reforçar i incrementar la capitalitat comercial de Reus a la Catalunya meridional. Amb aquestes apostes, junt amb la gran dedicació i professionalitat del nostre sector comercial, incrementarem cada dia més l’atracció comercial de Reus, portant nous compradors i visitants als nostres carrers.