29.1.07

Reus al mapa de Catalunya


El 25 de gener es va produir la primera visita oficial a la ciutat de Reus de l’actual president de la Generalitat de Catalunya, José Montilla. El vàrem rebre amb una representació de tots els grups polítics del consistori reusenc, i després vàrem celebrar una reunió per presentar-li els principals projectes de futur i actuacions que està impulsant avui dia l’Ajuntament de Reus, la majoria dels quals amb el decisiu suport econòmic del Govern català.

Entre aquests projectes, vàrem fer una especial incidència en el Tecnoparc i la multitud de variables que implica, amb el trasllat de facultats i la consolidació del Campus de Bellissens de la URV, la creació del Centre Tecnològic de Nutrició i Salut, el nou Centre de Congressos que substituirà l’actual Fira, el teixit empresarial que ja s’està instal·lant en aquest espai, els nous establiments hotelers, i el nou Hospital de Reus que aviat es començarà a construir. Li vàrem fer avinent que aquest equipament s’emmarca en el Pacte de Ciutat en matèria sanitària, signat el 2005 amb la Generalitat, que comportarà la redefinició de les àrees bàsiques de salut de Reus, la creació de dos nous CAP al Barri del Carme i a Horts de Miró, i el desenvolupament d’uns governs territorials de salut amb major presència del món local.

Vàrem explicar l’important paper social de la formació i les polítiques d’ocupació que gestiona a Reus l’IMFE-Mas Carandell, amb els milers de persones que es beneficien de la seva oferta formativa i les seves vies d’inserció laboral, i la necessitat d’intensificar la col·laboració amb el Servei d’Ocupació de Catalunya. Des del punt de vista econòmic, vàrem exposar el salt endavant que hem fet en matèria de sòl industrial, que ja ens ha permès duplicar la superfície que Reus tenia el 1999, amb l’objectiu d’assolir les 600 hectàrees disponibles l’any 2011. Es va presentar el centre comercial i d’oci que Metrovacesa construirà a l’actual Fira, destinat a complementar el comerç urbà tradicional amb la corresponent llicència de la Generalitat, i el nou Gaudí Centre, l’equipament que vincularà definitivament l’arquitecte universal amb la seva ciutat natal com un nou focus d’atracció de turisme cultural.

Des del punt de vista social i urbanístic, vàrem fer especial incidència en les actuacions que es portaran a terme al Barri Gaudí, amb el procés de rehabilitació dels blocs Bofill, i al Barri Fortuny, amb la instal·lació d’ascensors als edificis més antics, dues intervencions que comptaran amb la participació econòmica de la Generalitat. També dedicàrem una atenció especial al projecte d’intervenció integral al Barri del Carme, seleccionat a la primera convocatòria de la llei catalana de barris, que després vàrem poder conèixer de primera mà passejant pels seus carrers amb la presidenta veïnal, Carme Alumà.

Vàrem aprofitar l’ocasió per recordar al President Montilla el pronunciament que va fer l’Ajuntament de Reus l’octubre de 2004, amb el vot unànime de tots els grups, sobre la cocapitalitat de Reus en la futura Vegueria del Camp, en la perspectiva que en aquesta legislatura es pugui abordar definitivament la nova organització territorial de Catalunya prevista al nou Estatut.

El President va mostrar el seu interès en tots aquests projectes i va remarcar l’empenta i l’ambició de la ciutat de Reus, articulada a partir de l’entesa entre el govern local i la societat civil, i va assegurar la receptivitat i la complicitat necessàries de la Generalitat per arribar als objectius marcats. Una garantia que hem d’agrair, perquè de l’èxit d’aquestes fites depèn la millora de la qualitat de vida de la gent de Reus i el reforçament del paper de la nostra ciutat al mapa de Catalunya.